Llibres

La filla de la neu

Titol Original: La filla de la neu
Núm edició: 3


"La filla de la neu" relata la construcció del tren cremallera i la història d'un enginyer del tren i d'una dona de muntanya amb un coratge excepcional. La veu d'un narrador actual ens retorna sovint al present i se'ns va revelant a mesura que explica la  història.
L’Enric, un enginyer auxiliar del cremallera de Núria, i la Joana, una cambrera que acaba fent de professora d’esquí es coneixen a l'alta muntanya, quan els “homes del tren” de la FMGP (Ferrocarriles de montaña a grandes pendientes) estan construint l’obra d’enginyeria amb més metres d’altitud de tota la península ibèrica.
Tot va bé, encara que en un moment determinat la guerra trenqui la placidesa relativa de les seves vides. Més tard, als anys 40, la Joana fa una travessa pels Pirineus que la porta fins a límits desconeguts. 

      He llegit molt sobre la hipòtesi que el destí ens el construïm nosaltres mateixos, però la meva experiència vital és bastant més complexa. Què passa amb tot allò que no podem triar? Quan ens toca viure fets implacables, només podem escollir l’actitud amb què els encarem, triem el rebuig i el ressentiment o bé la compassió i l’amor.

    
     La protagonista d'aquesta història és una dona forta que canvia la seva visió sobre la vida a partir d’una experiència imprevisible; també té al seu costat un home de caràcter temperat. 

   Sempre busco espais emblemàtics on situar les històries que vull explicar i la Vall de Núria és un espai natural ple de simbologia.

A "La filla de la neu" parlo de l'element foc com a força purificadora (fins i tot la neu crema).

    Tinc una relació especial amb la Vall de Núria, he fet el camí vell a peu unes quantes vegades i m’he refugiat més d’un cop al santuari.

  La història de la vall -de l’hotel Núria i del tren cremallera- em sembla extraordinària, igual que la dels “homes del tren” que van aconseguir acabar una obra molt difícil en poc més de tres anys, sense subvencions i amb una climatologia adversa.

     Em vaig proposar escriure una narració lleugera, volia fluir, sentir que volava sense forçar res. I he trobat una forma narrativa que m’ho ha permès: un narrador-entrevistador que pot fer grans salts temporals i focalitzar-se en els detalls més petits, quan ell vol. Espero que el lector pugui tenir la sensació de fluïdesa que he experimentat mentre l’escrivia i, al mateix temps, li arribi l’emoció poderosa amb què ha rajat aquesta història.

https://www.eixdiari.cat/opinio/doc/64905/la-filla-de-la-neu.html

..................................................................


Una dona d'aigua

Autor: Núria Esponellà
Titol Original:Una dona d'aigua
Col·lecció: Clàssica [Núm 959 ]
Núm edició: 4

  Finalista al Premi Prudenci Bertrana, 20121er capítol (PDF)
« Un amor prohibit en una societat convulsa després de les guerres carlines. »
Una dona d’aigua és una novel·la d’intriga psicològica que recrea una època amb tot detall i que ens explica la història d'un amor adúlter i clandestí entre Sarah Prats i Miquel Camps, tots dos atrapats en matrimonis sense amor.

Text de contraportada
“La va veure d’esquena; la cabellera rinxolada d’un ros cendra, el contorn suau i mesurat dels muscles, coberts per un xal negre. Li va seguir l’oscil·lació, expectant, sabent que ella no el podia descobrir, i aquesta certesa li va provocar alhora l’impuls de continuar mirant-la i un sentiment de consciència de transgressió que li deia que espiar una dona era una conducta impròpia d’ell. Però aquella desconeguda havia aparegut casualment i ell només es limitava a observar”. (pàg. 34)

Una dona d’aigua és una novel·la d’intriga psicològica que recrea una època amb tot detall i que ens explica la història d'un amor adúlter i clandestí entre Sarah Prats i Miquel Camps, tots dos atrapats en matrimonis sense amor. La seva passió haurà de lluitar contra els tripijocs del marit de la Sarah, la influència d'un enigmàtic doctor i els rumors d'una ciutat petita com Banyoles, una societat convulsa després de les guerres carlines.
..................................................................
Rere els murs

Autor: Núria Esponellà
Titol Original:Premi Nèstor Luján 2009
Col·lecció: Clàssica [Núm 818 ]
Núm edició: 4

« Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2009. »

Sant Pere de Rodes, segle XII. En un món de por i supersticions, un jove va a la recerca de la llibertat i l'amor.
Text de contraportada
Segona meitat del segle XII. Fustigat per la tramuntana, el Monestir de Sant Pere de Rodes s'alça imponent sobre els penya-segats del cap de Creus. Dins dels seus murs, hi viu la comunitat de benedictins que, entre d'altres, acull en Sebastià, l'administrador de l'hospital de pelegrins, i en Blai, un noi orfe que, en descobrir l'amor, sentirà una necessitat irrefrenable de conquerir la seva llibertat.
Però són temps convulsos, i l'abat Berenguer, un home server i autoritari, haurà de defensar les propietats i els privilegis del monestir davant les pretensions del compte d'Empúries i el vescompte de Peralada, enfrontats per lluites de poder i interessos polítics.
En aquest context enverinat, el Mestre Peire, un dels escultors de més renom del segle XII, haurà d'esculpir la monumental portada de marbre de Sant Pere de Rodes abans que no arribi el Jubileu. Però no serà una tasca fàcil: són temps difícils i hi ha molts interessos enfrontats...

La travessia, premi Columna 2004

Petits grans plaers,
narracions breus
(El Suplement de Catràdio)
Llibre inspirat en la Fundació
Vicenç Ferrer de l'Índia, 2001 

Gran Cafè. Columna, 1998

Novel.la Sèrie televisiva